Косовският премиер Албин Курти заяви в интервю за Sky News, че Сърбия

...
Косовският премиер Албин Курти заяви в интервю за Sky News, че Сърбия
Коментари Харесай

Курти: Сърбинът Милан Радойчич е като малкия Пригожин

Косовският министър председател Албин Курти съобщи в интервю за Sky News, че Сърбия се е пробвала да стартира нова война, само че не е съумяла. По думите му, сърбите, които са се сблъскали с косовската полиция в Банска, са били от Северната бригада и Гражданска отбрана, ръководени от " дребния Пригожин " (загиналият водач на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин) Милан Радойчич.

Той е изискал от Белград Радойчич да бъде екстрадиран в Прищина и от интернационалната общественост сигурност за Косово и наказание на Сърбия посредством наказания.

" Въпреки обстоятелството, че доведоха към 80 тежко въоръжени паравоенни терористи и нарушители, които пристигнаха в православния манастир Банска и убиха един от нашите служители на реда, те желаеха да стартират нова война, тъй като желаеха да дестабилизират Косово ", сподели Курти.

Според него сръбската страна ще опита още веднъж, заради което би било добре Косово да се приготви " за сходни опити в бъдеще ".

За сръбския президент Александър Вучич, той сподели, че  " прославен автократ ", и това потвърждава, че е невероятно да се извърши офанзива в Банска без негово познание.

" Той го приготви и беше част от това, което ни се случи, като докара хората, които седят до него на значими срещи в Белград ", означи Курти.

Той напомни и изказванията на косовската полиция, че множеството от оръжията, хванати в Банска, са сръбско произвеждане.

На въпрос за изказванията на Белград, че сърбите са сплашени, Курти сподели, че самият Белград ги сплашва.

Що се отнася до разговора, Курти сподели, че не може да се върне към нормалните действия, защото нищо не е същото след 24 септември.

Припомняме, че висшият съд на Сърбия освободи в сряда от ареста Милан Радойчич, косовски сръбски политик, обвинен в нелегално произвеждане и трафик на огнестрелни оръжия за Косово, откакто той призна за присъединяване в престрелка с косовската полиция, предава Ройтерс.

Напрежението сред Белград и Прищина се увеличи от 24 септември, когато около 30 въоръжени сърби се барикадираха в сръбски православен манастир покрай село Банска, в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косово. Инцидентът приключи с престрелка, при която бяха убити трима нападатели и косовски служител на реда.

Престрелката от предишния месец предизвика нова интернационална угриженост по отношение на стабилността в Косово, в което етническите албанци са голямо болшинство. То разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те постоянно са влизали в конфликти с косовската полиция и интернационалните мироопазващи сили, само че насилието от предишния месец беше най-лошото от години.

Косово обвини Белград, че дава финансова и практическа поддръжка на Радойчич и неговата група, нещо, което Сърбия отхвърли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР